ZFBAH101 Botanik (3-0)
Botanik biliminin sınıflandırılması, Sitoloji
(hücre bilimi), Hücre
organelleri, Nukleus,
Kromozomlar, Ergastikmaddeler, Hücre
çeperi, kimyasal yapısı
ve farklılaşması, Geçitler, Plasmodesma, Hücre
şekli ve büyüklüğü,
Hücre bölünmesi, Histoloji
(doku bilimi), Hücre
arası boşlukları, Dokuların sınıflandırılması, Meristemler,
Sürekli doku, Koruyucu
doku, Periderm, Parankima, Destek
doku, İletim dokusu, Salgı doku, Organografi (organ bilimi), Kök, Gövde,
Yaprak, Çiçek, Meyve ve tohum.
ZFBAH103 Fizik (3-0)
Fizik ve ölçme, bir boyutta hareket, vektörler, iki boyutta hareket,
hareket kanunları, dairesel hareket, iş ve kinetik enerji, potansiyel enerji ve
enerji korunumu, doğrusal momentum ve çarpışmalar, katı cisimlerin sabit bir
eksen etrafında dönmesi, açısal momentum
ZFBAH105 Kimya (3-0)
Bir dönemlik bir derstir ve iki kısımdan oluşmaktadır: teorik kısım
ve uygulama kısmı. Teorik kısım;
kimyaya giriş, kimyasal
hesaplamalar, reaksiyon denklemleri
ve yükseltgenme-indirgenme
reaksiyonları, atomun yapısı,
peryotlu dizge, atom
çekirdeğinin yapısı, kimyasal
bağlar, kimyasal kinetik, kimyasal
denge, karışımlar, asitler
ve bazlar ve
sulu çözelti dengeleri
üzerinde durur. Uygulama kısmı
bir laboratuvar çalışmasıdır ve, anyonların, I-V grup katyonlarının ve
bilinmeyen numunelerin analizini içerir.
ZFBAH107 Matematik (3-0)
Önbilgiler: Reel sayılar,
Eşitsizlikler, Mutlak değer,
doğru ve çember.
Fonksiyonlar: Fonksiyonlar,
Trigonometrik fonksiyonlar, Ters
trigonometrik fonksiyonlar, Üstel
ve logaritmik fonksiyonlar,
Hiperbolik fonksiyonlar. Limit ve Süreklilik: Fonksiyonların limitleri, tek
taraflı limitler, Trigonometrik limitler, Süreklilik, Soldan ve sağdan
süreklilik. Türev: Türev, Türev almada genel kurallar, Trigonometrik
fonksiyonların türevi, Üstel ve logaritmik fonksiyonların türevi, Logaritmik
türev, Hiperbolik fonksiyonların türevi,
Parametrik denklemli fonksiyonların Türevi,
Kapalı fonksiyonun türevi, Yüksek mertebeden türevler.
ZFBAH109 Bahçe Bitkileri Prensipleri (3-0)
Bahçe bitkileri yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler
kazandırmaktır. Öğrencilerin Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen bahçe
bitkilerini tanıyabilmesi, ülkemiz için önemli bahçe bitkilerinin ekolojik
isteklerini, çoğaltımını ve yetiştiriciliğini bilmesi dersin hedeflerini
oluşturmaktadır.
ZFBAH Tarım Tarihi ve Deontolojisi (1-0)
Topraktan yararlanma şekillerinin geçirdiği evreler, eski
uygarlıklarda tarım, Selçuklular’da tarım,
Osmanlı İmparatorluğu’nda tarım,
Sanayi Devrimi’nin tarıma
etkileri, 1929-1930 Dünya Ekonomik Krizinin
Türkiye tarımı üzerine
etkileri, Atatürk ve
Tarım, Türkiye’de Cumhuriyet döneminde tarım
sektörü,Ziraat Mühendisliği’nin tanımı,
kapsamı ve ilgili
mevzuat, Ziraat
Mühendislerinin mesleki örgütleri,
etik kavramı, etiğin
sınıflandırılması ve etik
kuramları, sürdürülebilir
tarım ve girdi kullanımı, gıda
güvenliği ve gıda
güvenirliği, toprak ve
su kirliliği, biyoteknolojinin
etik yönü, tarım
çalışanlarının durumu, hayvan
hakları, tarımda bilimsel çalışma etiği.
UNVIT001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I (2-0)
Politik, ekonomik, kültürel
ve sosyo-psikolojik problemler
karşısında çözülmeye başlayan Osmanlı Devleti’nde yapılan reform
hareketleri ve ulus devlete geçiş sürecinde yaşanan siyasi olaylar ile Atatürk’ün
liderliğinde verilen Ulusal
Bağımsızlık Savaşı sonucu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu.
UNVTD005 Türk Dili-I (2-0)
Dil -toplum ilişkisi, dil
-kültür ilişkisi. Dillerin sınıflandırılması, Türkçenin dünya dilleri
arasındaki yeri. Türkçenin
ses özellikleri, sesbilgisi.
Türkçenin yapısal özellikleri,
türetme gücü.(Yapım ve çekim ekleri. Özellikle öğrencilerin alanlarıyla
ilgili terimlerdenörnekler verilerek, Türkçeyi
zenginleştirme çabaları ele
alınacak.) Günümüz Türkçesine
hangi dönemlerden geçerek geldik ? Yazı ve dil devrimi, Neler
okuyalım ? Nasıl okuyalım ? Yazım kuralları (Uygulamalarla) Anlatım yanlışları.
(Bazı dilbilgisi kurallarıbu
konuyla birlikte verilecektir.). Cümle,
cümlenin öğeleri, özne
-yüklem ilişkisi. Günlük
ilişkiler içinde başvurulan
yazılar: Dilekçe,
mektup...Kompozisyon Bilgileri: Konu, ana düşünce, yan düşünceler, gözlem,
kitaplıktan yararlanma, plan vb. Anlatım
biçimleri (Tasvir, açıklama,
öyküleme vb.) Mesleki
yazılar : Rapor...
Edebiyat Türleri: (Metin incelemeleri) Günlük, anı, deneme, eleştiri,
makale... Roman, Öykü, Röportaj.
UNVYD003 Yabancı Dil-I (İngilizce/Almanca) (2-0)
Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri
her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini
belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu
derste ilgi çekici bağlamlar yaratılarak, dilin işlekliğini artırıcı
alıştırmalar verilerek, dilin gerçek iletişim becerilerinde kullanımı
gösterilerek öğrencilerin dilsel ve iletişimsel yetileri geliştirilecek ve
yabancı dil yeterlikleri artırılacaktır.
ZFBAH102 Ekonomi (2-0)
Ekonominin ve
Ekonomik DüşünceninGelişimi, Ekonomide
Temel Kavramlar, Üretim Faktörleri, Fiyat Teorisi, Tüketim
Teorisi, Üretim Teorisi, Maliyet Teorisi, Para ve Bankacılık, Dış Ticaret,
Milli Gelir, Teşebbüsler ve Ekonomik Birleşmeler konularını içermektedir.
ZFBAH104 Bitki Sistematiği(1-2)
Sistematiğin genel ilkeleri, bitkilerin isimlendirilmesi ve
sınıflandırmaları. -Çiçekli bitkilerin genel özellikleri ve tanınmasının temel
ilkeleri. -Evrim, bitkilerin orijini ve evrimi. -Spermatophyta (GymnospermaeandAngiospermae)’nın
özellikleri ve sınıflandırılması, tarım
açısından önemli sistematik
guruplarda yer alan bitki örneklerinin tanınması.
ZFBAH106 Temel Bilgi Teknolojileri (1-2) 2Temel Bilgiler (Dos,
Windows, kelime işleme, veri tabanı kullanma, sunu hazırlama, grafik
uygulamaları, bilgi ağları kullanma
(internet, e-mail vb.).
Bilgisayar organizasyonu,
algoritmalar, programlama dilleri ve veri yapıları, işletim sistemleri,
bilgisayar ağları
ZFBAH108 Meteoroloji (2-0)
Meteorolojiye giriş, meteorolojinin bölümleri, atmosferin yapısı ve
özellikleri, meteorolojik elemanlar,
atmosferik basınç, rüzgarlar,
sıcaklık, nem, buharlaşma,
yağışlar ve çeşitleri,
cephe sistemleri, hava kütleleri, meteoroloji istasyonları ve
özellikleri, meteoroloji istasyonlarında kullanılan aletler ve özellikleri,
fenoloji ve tarımsal klimatoloji, meteoroloji elemanları ile bitki gelişim
ilişkileri.
FBAH110 Ekoloji (2-0)
Ekoloji hakkında genel bilgiler, ekolojik kavramlar, ekosistemin
öğeleri, besin dengesi, enerji akımı, biyokimyasal dolaşımlar, ekosistem
kavramı, agroekosistem kavramı ve evrimi, hayvan ve bitki kültür formlarının
ortaya çıkışı, iklim ve toprak faktörleri ve bunların bitki ve hayvan
yetiştiriciliği ile olan ilişkileri hakkında genel bilgiler.
ZFBAH112 Organik Kimya (2-0)
Karbon bileşikleri ve
kimyasal bağlar, rezonans,
hibritleşme, fonksiyonel gruplar
ve adlandırma, organik moleküllerde asitlik ve bazlık kavramları,
alkanlar, yapı izomerisi ve adlandırma, konformasyonal analiz,
stereokimya, alkil halojenürler,
sübstitüsyon veeliminasyon tepkimeleri. Alkan ve alkenlerin özellikleri,
sentezleri ve katılma tepkimeleri. Radikalik tepkimeler
ZFBAH114 Toprak Bilgisi (2-2)
Toprakların esas yapı maddeleri; ana materyalin orijin, oluşum ve
sınıflandırılması; mekanik ve
kimyasal ayrışma olayları;
toprak oluşumunu etkileyen
etmenler; toprak profili;
toprak sınıflandırılması; mineral toprakların bazı önemli fiziksel
özellikleri; mineral topraklarda bitki
besin maddelerinin arzı ve kullanılabilirliği; toprak kolloidlerinin
doğası ve pratik önemi; toprak reaksiyonu; toprak suyu; mineral toprakların
organik maddesi; toprak havası; toprak sıcaklığı; organik topraklar.
UNVYD004 Yabancı Dil-II
(İngilizce/Almanca) (2-0) 2Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında
yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma
becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu
derste öğrencilerin “Yabancı
Dil I”dersinde kazandıkları
bilgi ve becerilerin bir
üst seviyeye çıkartılması
hedeflenmelidir. Bu yapılırken
ilgi çekici bağlamlar yaratılmasına, dilin
işlekliğini artırıcı alıştırmalar
yapılmasına, dilin gerçek
iletişim becerilerinde
kullanılmasına ve bu yolla
öğrencilerin dilsel ve
iletişimsel yetileri ile yabancı
dil yeterliklerinin artırılmasına özen gösterilmelidir.
UNVYD006 Türk Dili-II (2-0)
Sözlü dilin ve sözlü iletişimin temel özellikleri. Sözlü anlatım;
konuşma becerisinin temel özellikleri
(doğal dili ve
beden dilini kullanma);
iyi bir konuşmanın
temel ilkeleri; iyi
bir konuşmacının temel özellikleri (vurgu, tonlama, duraklama; diksiyon
vb.). Hazırlıksız ve hazırlıklı konuşma; hazırlıklı konuşmanın
aşamaları(konunun seçimi ve sınırlandırılması; amaç, bakış açısı, ana ve yan
düşüncelerin belirlenmesi, planlama,
metni yazma; konuşmanın
sunuluşu). Konuşma türleri:(karşılıklı
konuşmalar, söyleşi, kendini tanıtma, soruları yanıtlama, yılbaşı, doğum,
bayram v.b. önemli bir olayı kutlama, yol tarif etme, telefonla konuşma, iş
isteme, biriyle görüşme/röportaj yapma, radyo ve televizyon konuşmaları,
değişik kültür, sanat programlarına konuşmacı olarak katılma v.b.).
Değişik konularda hazırlıksız
konuşma yapma, konuşma
örnekleri üzerinde çalışmalar
ve sözlü anlatım uygulamaları,
konuşmalardaki dil ve anlatım yanlışlarını düzeltme.
UNVIT002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II (2-0)
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna
paralel olarak Türk
modernleşmesinin radikal bir dönüşümü
olan Türk Devrimi
çerçevesinde, devletin ve
toplumun yeniden nasıl
yapılandığı, bu yıllarda yaşanan
gelişmeler ve bunların
günümüz problemlerine de
ışık tutacak şekilde değerlendirilmesi bu dersin içeriğini
oluşturmaktadır.
ZFBAH201 Genetik (3-0)
Genetik bilimi ve terminoloji; Mendel genetiği ve prensipleri;
Mendel kurallarından sapma; Generasyonlar arası fiziksel bağlantı; Gen
interaksiyonları; Eşeyin belirlenmesi; Eşeye bağlı kalıtım; Bağlantı ve
crossing-over; Rekombinasyon; Kantitatif
genetik; Populasyon genetiği;
Kalıtımın kromozomal temeli; Ökaryotik
kromozomlar; Gen kavramı;
Gen ifadesi; Değişimin
genetik mekanizması; Mutasyonlar; Kromozom dışı kalıtım; Evrim.
ZFBAH203 Tarım Ekonomisi (2-0)
Tarımsal Faaliyet, Tarım
Ekonomisi ve Alanı,
Tarımın Türkiye Ekonomisindeki Önemi, Tarımda Ekonomik Kavram ve Prensipler,
Tarımsal Üretim Faktörleri, Tarımsal İşletmecilik, Tarım İşletmelerinin
Şekillenmesini Etkileyen Faktörler, Türkiye Tarım İşletmeleri, Tarımsal İşletme
Tip ve Nevileri, Tarım İşletmelerinde Tarla Sistemleri ve Ekim Nöbeti, Tarımsal
İşletmelerin Yıllık Faaliyet Sonuçları, Tarım İşletmelerinde Yatırımlar,
Tarımda Risk ve
Belirsizlik. Bitkisel ve
Hayvansal Ürünlerde Maliyet Hesabı.
ZFBAH205 Tarım Makinaları
(2-0)
Türkiye’de tarım ve mekanizasyon seviyesi, enerji, traktörler,
toprak işleme, kulaklı pulluklar, dipkazanlar, tohum yatağı hazırlama
ekipmanları, ekim dikim ve gübreleme ekipmanları, bitki koruma
ekipmanları, pompa ve sulama
ekipmanları, hasat ve harman makinaları, bahçe makinaları, ahır ve kümes
ekipmanları, sera mekanizasyonu, tarım makinalarının seçimi ve işletilmesi.
ZFBAH207 Tarımsal Yapılar ve Sulama
(2-0)
Sulamanın tanımı ve
önemi, yararları, tarihçesi,
Türkiye’de sulama, sulama
yöntemleri, sulama sistemleri ve
sulama projeleri, toprak-bitki-su ilişkileri,
bitki su tüketimi,
sulama suyu gereksinimi, sulama
aralığı, sulama süresi,
arazinin sulamaya hazırlanması,
arazi tesviyesi, tarla sulama
sistemleri, uygun sulama
yönteminin seçilmesi, yüzeysulama
yöntemleri, yağmurlama ve damla
sulama yöntemleri sulama suyu kalitesi, sorunlu topraklar ve ıslahı, drenajın
tanımı, önemi ve yararları, drenaj etüdleri, yüzey ve toprakaltı drenaj
yöntemleri.
ZFBAH209 Bitki Besleme (2-0)
Giriş, Yapraklardan besin
maddelerinin alınması, Gübreler
ve gübreleme, Değişik
besin maddelerinin (N, P,
K, S, Ca,
Mg, Fe, Cu,
Zn, Mn, B,
Mo, Cl) toprakta
ve bitkide durumu,
bitki tarafından alımı, fizyolojik ve biyokimyasal rolü, noksanlığı ve
fazlalığında oluşan değişimler,Klor, sodyum ve tuzluluk, Diğer elementler,
Bitkilerin beslenmesi ile hastalık ve zararlı arasındaki ilişkiler.
ZFBAH211 Bitki Koruma(3-0)
Bitki
Korumanın tanımı ve
kapsamı; kültür bitkilerinde
zarar yapan önemli
böceklerin morfolojisi,
anatomi ve fizyolojisi,
ekolojisi, kısa biyolojileri; yine bu bağlamda bitki hastalıkları ve
yabancı otların bitkilerde
oluşturdukları zarar şekilleri,
etmenlerin tanınmaları, bunların
kısa biyolojileri ve konu edilen hastalık ve zararlılarla savaşım
yöntemleri.
ZFBAH213 Bitki Fizyolojisi (2-0)
Bitki fizyolojisine giriş, Su ve hücre ilişkisi, Suyun alınması ve
taşınması, Tarla Bitkilerinde su kaybı, Bitki besin elementleri alımı ve
taşınması, Tarla Bitkilerinde fotosentez ve etkili faktörler, Tarla bitkilerinde solunum ve etkili faktörler,
Tarla bitkilerinde vejetatif büyüme,
generatif büyüme, Tohum ve meyve
oluşum fizyolojisi, Bitki
hormonları, Tarla bitkilerinde
stres fizyolojisinin tanımlanması
ZFBAH215Organik Tarım (2-2)
Sürdürülebilir tarım teknikleri, organik tarımın tanımı, amacı,
dünyada ve Türkiye’de organik tarımın
gelişmesi, organik tarımda
yetiştirme teknikleri, konvansiyonel
tarımdan farkları, organik tarım
uygulamaları, organik tarım
sistemleri, organik tarım
prensipleri, organik tarım
işletmeleri, sözleşmeli tarımın
esasları ve organik tarıma uygulanması, kontrol ve güvenlik
sistemleri, organik tarımda kullanılan
girdilerin özellikleri, organik tarım ürünlerinin hasat ve harmanı, organik
tarım ürünlerinin kalite ve standardizasyonu, ambalajlanması, etiketlenmesi,
pazara arz edilmesi. Yukarıda sıralanan işlemlerin bütün tarla bitkileri için
geçerliliği ve bu açıdan tartışılması
ZFBAH202 Tarla Bitkileri (3-0)
Tarla tarımının temel ilkelerini ve Türkiye tarla tarımının genel
durumunu anlatarak, tarla bitkileri içerisinde yer alan tahıllar,yemeklik tane
baklagiller, endüstri bitkileri, keyf, ilaç ve baharat bitkileri ve
yem bitkilerini bitkisel
özelikleri bakımından tanıtmak,
uygun yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler vermek
amaçlanmıştır.
ZFBAH204Genel Meyvecilik (1-2)
Türkiye ve Dünya meyve üretiminin ele alınması ve meyve
yetiştiriciliğinde dikkat edilecek hususların incelenmesi amaçlanmıştır.
ZFBAH206Ölçme Bilgisi (1-2)
Ölçme bilgisinin tanımı,
kapsamı ve tarihçesi, dik inme ve çıkma araçları, alanların ölçülmesi, ölçek
cetvelleri ve ölçek, alanların hesaplanması, plan ölçeğinin değiştirilmesi,
çizilmiş planlardan alan ölçülmesi, düşey
mesafelerin ölçülmesi, geometrik
ve trigonometrik yöntemle
yükseklik ölçmeleri, yatay gözleme doğrultusu veren araçlar ve miralar,
nivelman aletleri ve kısımları, nivelman aletlerinin kontrolü
ve düzeltilmesi, nivelman
çeşitleri, nokta nivelmanı,
enine ve boyuna profilnivelmanı, profillerin
çizimi, ışınsal ve
kareler ağı yöntemleri
ile yüzey nivelmanı,
yüzey nivelmanı ölçme sonuçlarının değerlendirilmesi ve tesviye
eğrilerinin çizimi, teodolitler ve kısımları, teodolitlerin kontrolü ve
düzeltilmesi, teodolitlerle yüzey nivelmanı.
ZFBAH208 Hayvan Yetiştirme ve Besleme (2-0)
Tarım, hayvancılığın tarım içerisinde yeri, dünya ve Türkiye’de
hayvancılık, hayvancılığın dünya ve Türkiye tarım ve ekonomisindeki yeri ve
önemi, evrim, evciltme, tür ve ırkların tanımı ve oluşumları, hayvancılık
terminolojisi, hayvan davranımları,
genel ekoloji ve
hayvan ekolojisi,i hayvanlarda
büyüme, gelişme ve dokular, üreme fizyolojisi, meme ve laktasyon fizyolojisi,
lif üretim fizyolojisi, yumurta üretim fizyolojisi.
ZFBAH210Entomoloji ( 2-2) Entomoloji
dersi, Böceklerde Dış
Görünüm (Morfoloji), Böceklerin
Sınıflandırılması I, Böceklerin
Sınıflandırılması Iı, Böceklerde İç Organların Yapısı Ve İşleyişi (Anatomi Ve
Fizyoloji), Böceklerde Üreme, Gelişme
Ve Başkalaşım, Böceklerde Beslenme
Ve Diğer Davranışlar,
Böcek Ekolojisi , Böceklerle
Savaş I Temel
İlkeler Ve Entegre
Zararlı Yönetimi, Böceklerle
Savaş Iı Tarımsal Savaş Yöntemleri,
Tarımda Zararlı Akar Ve Nematodlar konularını kapsamaktadır.
ZFBAH212 Tarımsal Yayım ve Haberleşme (1-0)
Ders temel olarak 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; insan
kaynağının geliştirilmesi ve teknoloji transferi, yayım eğitiminin özellikleri
ve prensipleri, yayımın tarımsal kalkınmadaki rolü ve katkısı, yayımda program
planlama konuları ele alınmaktadır. İkinci bölümde; benimseme süreci, yayılma süreci,
benimseme davranışını etkileyen
faktörler ve yayım
yöntemleri konuları yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise iletişim
süreci, yansıma, kitle iletişimi konularına yer verilmektedir.
ZFBAH214 Gıda Bilimi ve Teknolojisi (2-2)3Gıdaların kimyasal
bilesimi, su, protein, yağ ve mineral maddeler. Enzim, vitamin, renk, tat ve kokumaddeleri.
Gıdaların bozulması, gıdaların muhafaza yöntemleri. gıda katkı maddeleri.
Konservemeyve suyuüretim teknolojisi. Hububat, bitkisel yağ, çay, seker, et ve
mamulleri, fermantasyonteknolojisi.
ZFBAH216 Bitki Islahının Genetik ve Sitogenetik İlkeleri (1-2)
Kendine ve Yabancı Döllenen Bitkiler; Döllenme Biyolojisi ve Genetik
İlkeleri; Sitogenetikİlkeleri; Diploid ve Poliploidlerde kromozom davranışları;
Bitki Genetik Mühendisliği Uygulamaları; Moleküler belirteçler
ve bunların ıslah
amaçlı kullanımları; Klasik
ve moleküler bitki
ıslahı tekniklerinin karşılaştırılması, avantajları ve dezavantajları.
ZFBAH308Peyzaj mimarlığı (2-2)
Mesleki kazanımlar öncesi tanıtımların yapılması,çevre
duyarlılığının kazanılmasına ilişkin yaklaşımların oluşturulması
ZFBAH302Süs Bitkileri Yetiştiriciliği I (1-2) 3
Dış mekanda yetişebilen
bazı kesme-bahçe çiçeklerinin
yetiştirilmesi ve çoğaltılmasını öğretmek
ZFBAH315Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinde Soğanlı Yumrulu Süs(1-2)
Kesme çiçek yetiştiriciliğinde kullanılan soğanlı yumrulu bitkileri
tanımak.
ZFBAH304Genel Sebzecilik(2-2)
Bu dersin sonunda öğrenciler,Sebze yetiştiriciliği ile ilgili temel
bilgileri almış olacaklar.
ZFBAH306Bahçe Bitkileri Fizyolojisi(3-0)
Bu dersin sonunda öğrenci, Bahçe bitkilerinin tohum ekiminden meyve
olgunlaşmasına kadar geçen süredeki tüm gelişim ve büyüme olaylarının
fizyolojisini öğrenecektir.
ZFBAH310ÖzelBağcılık(2-2)
Bu dersin amacı,
asmanın vegetatif ve
generatif organlarının ayrıntılı
olarak tanıtılması, döllenme
biyolojisinin yanı sıra asmanın genetik yapısı ve ıslahı, bağ bozumunun
esasları, üzümlerin muhafazası ve pazara
hazırlanması gibi bağcılığın
temel konularının teorik
ve uygulamalı olarak öğretilmesidir.
ZFBAH312 Araştırma Deneme Yöntemleri (1-2)
Yapılacak bir çalışmada
denemenin nasıl planlanacağı,
denemelerin araziye aplikasyonu, denemelerde rakamların
elde edilmesi ve
elde edilirken dikkat edilecek
noktalar, elde edilen rakamların istatistiki
değerlendirmeleri, elde edilen
sonuçların önemlilik kontrollerinin ve ortalamaların farklılık
gruplandırmaları, yapılan analizlerin
sonucunda elde edilen
değerlerin yorumlamaları hakkında bilgiler verilecektir.
ZFBAH311Genel Bağcılık(2-2)
Bu dersin amacı, asma ve bağcılık kültürü kavramlarının tanıtılması,
çoğaltma, yetiştirme teknikleri ve
kültürel uygulamaların gerçekleştirilebilmesine yönelik
teorik ve pratik
bilgilerin kazandırılmasıdır.
ZFBAH313 Bahçe Bitkilerinde Topraksız Tarım Uygulamaları(2-2) Bu dersin
sonunda öğrenciler, Topraksız tarımın ne olduğunu, topraksız tarımda
kullanılan ortam ve materyalleri, topraksız tarım sistemlerini öğrenecekler.
Ayrıca, topraksız tarımda kullanılan besin elementlerini ve besin elementlerinin
hazırlanış ve veriliş şekillerini öğrenecekler.
ZFBAH 407Bahçe Bitkileri Islahı (2-0)
Öğrenciye, Bahçe Bitkileri
Islahı ile ilgili
kuramsal ve uygulamalı
bilgilerin aktarımı;Öğrencinin
edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirme ve
bilgi üretme yöntemleri bilgisini
geliştirme;Öğrenciye doku
kültürü ve genetik
mühendisliğine yönelik bilgi vermek;
Bahçe Bitkileri Islahı
ile ilgili stratejileri, yöntem ve
teknikleri ölçme ve
değerlendirme bilgisini öğrenciye aktarmak; Bahçe Bitkileri Islahı
güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve
diğer kaynaklarla desteklenen
bilimsel yaklaşımı ön
plana alacak şekilde
ileri düzeydeki kuramsal ve
uygulamalı bilgileri öğrenciye
sunmak; Öğrencinin edindiği kuramsal
ve uygulamalı bilgileri kullanarak Bahçe Bitkileri Islahı alanıyla
ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceleyebilmesi yeteneğini
geliştirmek; Öğrencininelde
ettiği verileri yorumlaması
ve değerlendirme yeteneğini geliştirmek; ÖğrencininBahçe Bitkileri
Islahı alanında edindiği
ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlaması ve değerlendirmesi,
güncel teknolojik gelişmelere
paralel sorunları tanımlaması,
analiz etmesi, araştırmalara
ve kanıtlara dayalı
çözüm önerileri geliştirmesi için gerekli bilgi aktarımı; Öğrencinin
Bahçe Bitkileri Islahı alanıyla ilgili olay ve
olguları kavramsallaştırma becerisine
sahip olması; bilimsel
yöntem ve tekniklerle
incelemesi yeteneğini
geliştirme; Öğrencinin
sorunları tanımlaması, analiz
etmesi, araştırmalara ve
kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirmesi için bilgi aktarımı
.ZFBAH 413 Yumuşak Çekirdekli Meyve Türleri(2-0)
Ülkemizdeki yumuşak çekirdekli meyve türlerinin yetiştiriciliği ve
üretim durumlarını öğretmek.
ZFBAH 411Sert Çekirdekli Meyve Türleri (2-0)
Türkiye’de yetişen sert
çekirdekli meyve türlerinden
erik, şeftali-nektarin, kiraz-vişne,
kayısı yetiştiriciliği ve üretimi konularını öğretmek.
ZFBAH409Bahçe Bitkilerinin Muhafaza ve Pazara Hazırlanması (3-0)
Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum)
muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik
konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi
uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma,
fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal
ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması.
ZFBAH402Mantar Yetiştiriciliği(3-0)
Mantarın botanikteki yeri
ve biyolojik özellikleri,
iklim istekleri, kompost
hazırlığı, kompostpastörizasyonu,
mantar yetiştirme yerleri, modern yetiştirme sistemleri ve teknikleri, misel
ekimi ve misel ön gelişme
devresi, örtü toprağı
hazırlanması ve topraklama
işlemi, mantar yetiştirmede kullanılan bakım ve sulama
teknikleri, hasat ve hasat sonrası işlemler, mantar hastalık ve zararlıları,
mantarın değerlendirilmesi, mantarcılık işletmelerinin kurulması, yapısı ve
sorunları, mantarcılığın ekonomik yönü.
ZFBAH403Serin İklim Sebze Türleri (2-0)
Ülkemiz serin iklim sebzeciliğinin genel durumu, serin iklim
sebzeleri neleri belirlendikten sonra, her biri ile ilgili detaylı bilgi
verilecektir. Sebze türlerinin morfolojisi, ekolojik istekleri, çeşit seçimi,
tohum ekimi, çapalama,
sulama, gübreleme, hastalık
ve zararlılarla mücadele
gibi konular anlatılacaktır.
Ayrıca, hasat ve ambalajlama işlemleri de anlatılacaktır
ZFBAH415Bahçe Bitkileri Sektörü (1-0) 1Bahçe bitkileri sektörünün
yatırım alanları, istihdam alanları,
Meyve, sebze, süs, bağ ve örtü altı, fidecilik ve fidancılık alanlarında
yapılabilecek yatırımlar gibi konular.
ZFBAH417Bahçe Bitkileri Uygulamaları I (0-4)
230 iş günü yaz stajı fakültenin ve bölümün kabul ettiği resmi/özel
kuruluşlarda yapılacak bölüm konuları ile ilgili çalışmaları kapsar.
ZFBAH418Bahçe Bitkilerinde Mesleki İngilizce (2-0)
İngilizce dilbilgisi, İngilizce okuma ve anlama becerisinin
geliştirilmesi. Bahçe Bitkilerinde İngilizce, Bahçe Bitkilerinde
metinlerin
Türkçe'denİngilizce'ye ve İngilizce'denTürkçe'ye çevrilmesi,
Bahçe Bitkilerinde sözcüklerin öğretilmesi, Bahçe Bitkilerinde
makalelerin İngilizce yayın için hazırlanması gibi bilgiler.
ZFBAH420Bahçe Bitkilerinde Biyoteknoloji(2-2)
Öğrenciye, Bahçe Bitkileri
Biyoteknolojisi ile ilgili
kuramsal ve uygulamalı
bilgilerin aktarımı;Öğrencinin edindiği bilgilerin doğruluğu,
güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirme ve bilgi üretme yöntemleri bilgisini
geliştirme;Öğrenciye doku kültürü ve genetik mühendisliğine yönelik bilgi vermek;
Bahçe Bitkileri Biyoteknolojisi ile ilgili
stratejileri, yöntem ve teknikleri ölçme
ve değerlendirme bilgisini öğrenciye aktarmak;
ZFBAH412Sıcak iklim sebze türleri(2-2)
Sıcak iklim sebzelerinin (Solanaceae, Cucurbitaceae, Leguminosae,
Malvaceaevb.familyası sebzeleri) orijinleri, taksonomileri, çeşitleri,
ekonomik önemleri, iklim ve toprak
istekleri, botanik ve morfolojik
özellikleri, biyolojileri, yetiştirme
teknikleri, hasat, ambalajlama
ve pazarlanması ile hastalık ve zararlılarla mücadelesi
konuları.
ZFBAH416Meyve Ağaçlarında Çoğaltma ve Budama (2-2)
Meyve ağaçlarının çoğaltma yöntemleri,generatif ve vejetatif
çoğaltma usulleri, budamanın önemi, amacı ve usulleri, terbiye sistemleri
konuları
ZFBAH414Sert Kabuklu Meyve Türleri (2-0)
Fındık, ceviz, kestane, badem ve Antep fıstığı gibi sert kabuklu
meyve türlerinin sistematikleri, yayılış alanları, kültür
tarihleri, üretimleri ve
ekonomileri, morfolojik, fenolojik,
pomolojik, biyolojik, ekolojik
özellikleri, iklim istekleri, yerli ve yabancı çeşitleri ve özellikleri genetik
kaynakları, kimyasal yapıları, tohum ve anaçları, generatif ve vejetatif
çoğaltma şekilleri, çeşit seçimleri, dikim şekilleri, döllenme biyolojileri,
verimlilikleri, bakım işlemleri,
hastalık ve zararlıları,
hasat zamanları, muhafazası ve ticareti
konuları işlenecektir.
ZFBAH410Üzümsü Meyveler(2-0)
Çilek, Ahududu, Böğürtlen,
Dut gibi üzümsü
meyve türlerinin sistematikleri, yayılış
alanları, üretimleri ve ekonomileri,
morfolojik, fenolojik, pomolojik,
biyolojik, ekolojik özellikleri,
iklim istekleri, yerli ve yabancı çeşitleri ve özelliklerigenetik
kaynakları, kimyasal yapıları, generatif ve vejetatif çoğaltma şekilleri, çeşit
seçimleri, dikim şekilleri, döllenme biyolojileri, verimlilikleri, bakım
işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları, muhafazası ve ticareti
konuları işlenecektir.
ZFBAH408 Subtropik Meyve
Türleri (3-0)
Genel olarak turunçgiller yetiştiriciliğinin öğrenilmesi, Nar
yetiştiriciliği, Zeytin yetiştiriciliği, İncir yetiştiriciliği, Avokado
Yetiştiriciliği, Kivi Yetiştiriciliği, Çay
Yetiştiriciliği, Tropik Meyvelerin tanıtımı konuları işlenecektir.
ZFBAH414ÖrtüAltıYetiştiriciliği(2-2)
Seracılığıntarihçesi,Seracılığıntarımdakiyeriveönemi,Bitkiselüretimdekullanılanörtütipleri,Seralarınsınıflandırılması,Serayerininseçiminietkileyenfaktörler,Seraplanlamasınıntemelprensipleri,Serayapımalzemeleriveyapıelemanları,Seraklimadüzenlemesi,Seratoprağınınhazırlanması,Serabitkilerindesulamavedrenajsistemleri,Topraksızkültürsistemleri,Seraveaçıktaüretimplanlaması,bazı
önemli sebze türlerininÖrtüaltısebzeyetiştiriciliği.
ZFBAH422Bahçe Bitkileri Uygulamaları II (0-4) 215 iş günü dönem
içi stajı bölümde
yapılmaktadır. Dönem boyunca
bölüm dersleri ile
ilgili uygulamalar yapılmaktadır